Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

 Περιβαλλοντική Ενημέρωση!

Στα πλαίσια  του πρόγραμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης <Σαν την μέλισσα στον αγρό> και του μαθήματος της τεχνολογίας Α,και  Β Γυμνασίου, σήμερα 18-12-2017, πραγματοποιηθηκε ενημέρωση, απο την Περιβαλλοντική οργάνωση Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με θέμα:Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση υλικών. Η ΟΕΑ προωθεί και ενθαρρύνει προγράμματα και δράσεις Π.Ε. με θέμα τα απορρίμματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη πανελλαδικά.
Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, στις μέρες μας, είναι η παραγωγή και η διάθεση των απορριμμάτων. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε όλους μας: τεράστιες περιοχές εδάφους μολύνονται, επιφανειακά και υπόγεια νερά ρυπαίνονται από τη διάθεση αποβλήτων, περιβαλλοντικά οιστρογόνα, όπως είναι οι διοξίνες, απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των σκουπιδιών, τοξικές ουσίες συσσωρεύονται σε φυτά και ζώα, ενώ τα τελευταία τίθενται σε κίνδυνο και από τα μικρά απορρίμματα, τα οποία μπορεί να καταπιούν. 
Ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη μείωση και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων βοηθά τους μαθητές:
  • να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη απέναντι στα μείζοντα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων,
  • να αντιληφθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η λύση της ανακύκλωσης,
  • να εξοικειωθούν με έννοιες που αφορούν την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων όπως είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση, η κομποστοποίηση,
  • να κατανοήσουν τον κόσμο, στον οποίο ζουν, να ασχοληθούν, να δράσουν και να γίνουν μέρος της λύσης υιοθετώντας αξίες, στάσεις και συμπεριφορές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα,
  • να προβούν στην κριτική ανάλυση της έννοιας της ανάπτυξης, στην ανάλυση της δυσλειτουργίας του τρόπου παραγωγής, των αρνητικών επιπτώσεων των σύγχρονων τρόπων κατανάλωσης που οδηγούν συστηματικά στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων.
Ειδικότερα, η Π.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων προσφέρει έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ της διδασκόμενης ύλης και ενός διεπιστημονικό κύκλου σπουδών, η οποία προσφέρει στους μαθητές:
  • ευκαιρίες για εργασία στο πεδίο π.χ. μία επίσκεψη σ’ ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ή στο τοπικό σκουπιδότοπο,
  • την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα των απορριμμάτων και της εναλλακτικής διαχείρισης,
  • τη δυνατότητα να εκφραστούν και να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, να πάρουν αποφάσεις, να εργαστούν συλλογικά και να καλλιεργήσουν στο μέγιστο τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου